Często jedząc pizzę zastanawiasz się jak wykonać dobry spód do pizzy. Sprawa nie jest prosta ponieważ istnieje wiele przepisów, z tego wiele przepisów pobranych z internetu wychodzi w domowych warunkach co najmniej średnio pod względem smaku. Ja opierając się na swoich doświadczeniach wybrałem i stosuje ciągle jeden przepis na cienkie ciasto. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:
-dwie szklanki mąki tortowej
-sól do smaku
-pół opakowania drożdży instant dr Oetkera.
-łyżka masła najlepiej extra
-łyżka oleju
-łyżka cukru
-3/4 szklanki wody zmieszanej z mlekiem w proporcjach 1:2
-forma na którą położymy spód
Samo wyrobienia ciasta odbywa się najlepiej w plastikowym głębokim naczyniu (aby nic nie zachlapać). Do naczynia dodajemy mąkę, drożdże, masło, olej i sól. Rozcieramy wszystko palcami aby nie było żadnych grudek. Następnie dodajemy stopniowo wodę z mlekiem i mieszamy do czasu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta i przestanie się ono przyklejać do ścianek plastikowego naczynia. Spód można zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, następnie uformować na blasze i kłaść składniki.
-dwie szklanki mąki tortowej
-sól do smaku
-pół opakowania drożdży instant dr Oetkera.
-łyżka masła najlepiej extra
-łyżka oleju
-łyżka cukru
-3/4 szklanki wody zmieszanej z mlekiem w proporcjach 1:2
-forma na którą położymy spód
Samo wyrobienia ciasta odbywa się najlepiej w plastikowym głębokim naczyniu (aby nic nie zachlapać). Do naczynia dodajemy mąkę, drożdże, masło, olej i sól. Rozcieramy wszystko palcami aby nie było żadnych grudek. Następnie dodajemy stopniowo wodę z mlekiem i mieszamy do czasu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta i przestanie się ono przyklejać do ścianek plastikowego naczynia. Spód można zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, następnie uformować na blasze i kłaść składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz