niedziela, 13 stycznia 2013

Przepis na pizzę capriciosa


Capriciosa znaczy w języku włoskim kapryśna. Nazwa pochodzi od tego, iż pizza nie ma z góry określonych składników a przygotowywana była przez Włochów ze składników jakie w danej chwili mieli pod ręką.

W Polsce najczęściej capriciosę sprzedaje się jako pizzę z dodatkiem szynki, pieczarek i sera.

Do przygotowania będą nam potrzebne te same składniki co w przepisie przepis na cienkie ciasto do pizzy + pieczarki i szynka.

Szynkę kroimy w nieregularne kawałki i niedbale rozrzucamy po naszym przygotowanym spodzie. Na to dodajemy cienkie plastry pieczarek i posypujemy startym serem (najlepiej mieszanką kilku). Pizzę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 230 stopni (bez termoobiegu) na około 10 minut. Musimy wizualnie sprawdzać czy pizza nam się nie przypala.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz