niedziela, 19 marca 2017

Przepis na pizzę picante




http://www.factofun.com/wp-content/uploads/2014/05/Green-pepper-toppings-150x150.jpg 

Do przygotowania pizzy będą nam potrzebne następujące składniki:



Na ciasto:
  • dwie szklanki mąki
  • łyżka masła
  • pół opakowania drożdży instant 
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szklanka wody
Na marinarę:
  •  mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • czosnek
  • pieprz
Na wierzch pizzy:
  • paczka mozarelli w zalewie (osuszamy ręcznikiem papierowym.)
  • dwie papryczki jalapeno
  • salami peperoni
  • cebula
  • 2 plastry sera żółtego (może być radamer)
  • tabasco (najlepiej oryginalne) 
Do miski, w której to będziemy wyrabiać ciasto przesypujemy mąkę, drożdże, sól i dodajemy masło. Rozcieramy wszystko na sypko, tak aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodajemy ciepłą wodę z dodatkiem cukru i wyrabiamy ciasto. Dobrze aby ciasto było dość dobrze nawodnione. Na koniec dobrze na zewnętrznej warstwie zostawić troszkę więcej mąki. Ciasto przykrywamy szmatką aby nie obeschło i odstawiamy w ciepłe miejsce (może być to grzejnik). Jak już nam ciasto wyrośnie po minimum godzinie formujemy kształt odpowiedni do posiadanej blachy piekarnika.

Na wierzch nakładamy warstwę marinary.
Marinarę wykonujemy dodając do sosu pomidorowego: czosnek, sól, pieprz i odrobinę wody aby nie była taka gęsta.

Na posmarowaną pizzę nakładamy pokrojoną mozarellę i na niej układamy: salami peperoni, cebulę, i pokrojone papryczki jalapeno.

Na wierzch kładziemy jeszcze pokrojony żółty ser i wsadzamy z blachą do piekarnika.
Ja stosuje podgrzewanie od góry i dołu z ustawioną temperaturą na 200st Celsjusza. I trzymam w zależności od grubości ciasta od 12-14 minut.

Taka pizza może smakować tak, jak by wykonała ją komercyjna pizzeria. No może prawie, gdyż w domu nie dysponujemy odpowiednim piecem i posiłkujemy się piekarnikiem. To niestety wpływa niekorzystnie na smak ciasta.

Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia innych przepisów.





1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na pizzę dla wielbicieli pikantnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń